czwartek, 7 listopada 2013

Foremki i naczynia do pieczenia-jaką wybrać

Dawniej nie było  tego problemu,bo dysponowało się zwykłymi metalowymi foremkami,w których piekło się ciasta i smażyło mięsa.Dzisiaj na rynku jest wiele różnych foremek od szklanych po silikonowe.
Które wybrać?!
Może to ułatwi Wam wybór.
                                           Formy silikonowe                      
Są bardzo uniwersalne.Nadają się zarówno do wysokich jak i niskich temperatur.
Można ich używać w zamrażalkach ,kuchenkach mikrofalowych,piekarnikach,a co ważne możne je też myć w zmywarkach.
Wytrzymują temperaturę od -40 do 230 stopni.
Dobrze znoszą zmiany temperatury.
Zajmują mało miejsca,bo są elastyczne.
Silikon bardzo szybko stygnie,więc po około 2 minutach możemy śmiało wziąć taką formę do ręki.
Potrawy nie przywierają,nie trzeba ich niczym smarować ,łatwo się myje.
Chciałam znaleźć jakieś wady takich foremek,ale chyba jedyna na jaką natrafiłam to taka,że są zbyt małe.To znaczy my starsze pokolenie:) przyzwyczailiśmy się do wielkich blaszek metalowych.Wiele przepisów babcinych było szykowanych na takie właśnie gabaryty.
Ale za to  możemy mieć ciasto w kształcie serduszka;)



                                                                  Ceramiczne



Naczynie ceramiczne bardzo dobrze zachowuje wszystkie składniki odżywcze gotowego dania.
Idealnie nadaje się zarówno do pieczenia ciast jak i innych potraw.
Równomiernie się nagrzewają i długo utrzymują ciepło.
Mają lekko porowatą powierzchnię,co sprawia,że dania zachowują swoją wilgoć,nie wysychają w trakcie pieczenia.
Przed zastosowaniem,dobrze jest zamoczyć formę w zimnej wodzie i zostawić na około 10 minut
Wadą jest to,że łatwo ulegają ukruszeniu.

Naczynia żaroodporne


Są uniwersalne i nadają się do smażenia ,przechowywania w zamrażalce jak i do stosowania w mikrofali.
Nie wpływają w żaden sposób na smak potraw,nie zmieniają ich.
Można łatwo śledzić proces pieczenia,równomiernie się nagrzewają i dość długo trzymają ciepło.
Niestety przypalone potrawy łatwo przylegają do dna naczynia,a czyszczenie nie jest takie szybkie.

Papier do pieczenia.


Nadaje się do pieczenia babeczek czy muffinek.
Producenci przekonują,że można piec nawet bez posmarowania powierzchni tłuszczem.
W praktyce bywa różnie i lepiej jest natłuścić papier przez nałożeniem ciasta.
Taki papier to wygoda,bo pieczemy,zjadamy ,,zawartość''a foremkę wyrzucamy.

Tradycyjne metalowe foremki


Przyzwyczailiśmy się do nich i niejedna z nas korzysta z takich właśnie foremek.
Mają bardzo dużo wad.Niszczą się,rysują,korodują,a niejednokrotnie smak starej foremki przechodzi na ciasto.Potrawy przywierają.
Oczywiście są blaszki nowej generacji,pokryte teflonem.
takie według zapewnień producenta są doskonałe,bo nic nie przywiera ,łatwo się myje,nawet w zmywarce.
Ja osobiście nie polecam.Wszyscy wiemy jak to jest z teflonem na patelniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz