Wszystko osiada na ściankach i nie dość ,że paskudnie wygląda, to jeszcze nieprzyjemnie pachnie.
Jest na to sposób
Potzrebne nam będą dwa naczynia,woda i amoniak
Rozgrzać piekarnik do 65-70 stopni
Do jednego naczynia wlewamy wodę,stawiamy na piec i doprowadzamy do wrzenia.
Kiedy piekarnik osiągnie odpowiednią temperaturę,wyłączamy go.
Na dolną półkę wstawiamy garnek z wrzącą wodą ,a na górną naczynie do którego dajemy jedna filiżankę amoniaku.
Zamykamy piekarnik i zostawiamy na noc.
Rano wylewamy wodę i amoniak,wyciągamy wszystkie kratki i zostawiamy otwarte drzwiczki,żeby się wywietrzyło.
Do szklanki wody dodajemy około 2 łyżeczek amoniaku i około 2 łyżeczek jakiegoś detergentu,może być płyn do mycia naczyń.
Zakładamy rękawice,gąbką myjemy wszystkie ścianki i kąty.
Jest to trochę pracochłonne,ale skuteczne.
Pozdrówki
Wow! To jakaś myśl przewodnia, zawsze namęczę się i nie do końca czysto:(
OdpowiedzUsuńWidzę, że trzeci blog będzie też ciekawy:) Pozdrawiam!
Ilonko pomysł na ten poradnikowy blog jest strzałem w dychę ,z chęcią będę tu zaglądać .Widzę ,że będzie praktycznie i zawsze w miłej atmosferze.Życzę powodzenia:)Buziaki:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować bo mój piekarnik żyje swoim życiem O.o btw. bardzo fajny blog :) I już trafia do mojej listy! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAmoniak jest w naczyniu sam jako proszek ? Jeśli zadziała to porada fantastyczna, bo własnie mi córka przypaliła piekarnik dżemem tuskawkowym ( rogaliki SIE rozlały )
OdpowiedzUsuńswietny pomysł muszę koniecznie sprubować
OdpowiedzUsuńTo jest świetne, sama muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńEfekt końcowy zadowoli każdego :)
OdpowiedzUsuńPiekarnik to zmora większości osób... ale ja mam pytanie techniczne... gdzie w Irlandii kupuje się amoniak?
Możesz go kupic w Hardware.Kosztuje 5 euro za 1/2 litra.Możesz jeszcze poszukać w Super Valu,generalnie w jakis sklepach z chemią.
Usuńdzięki za podpowiedź :)
Usuń